Aleksandrija-egipat-kairo-piramide-hurgada-sarm-el-seik-3

Pronađen grad ispod mora Tonis-Heraklion

Podvodni arheolog Frank Goddio pronašao je 1600 godina stari grad koji je nestao sa lica zemlje pre 1200 godina

Ranih 1980-ih, Francuz Franck Goddio radio je u finansijama. Ali, umesto da traži blago u proračunskim tabelama, on je blago počeo da traži negde drugde – pod vodom. Sa velikom strašću za podvodnom arheologijom, Goddio je napustio finansije i osnovao Institut d’Europe Archeologies Sous-Marine, i pošao u potragu za iskopinama.

Njegovi rezultati su bili impresivni. Goddio je iskopao španske galije, trgovačke brodove iz British East India Company, pa čak i jedan od brodova Napoleona Bonaparte. Ekspedicija koju je pokrenuo 2000. godine, upisala je njegovo ime u istoriju – uspeo je pronaći Tonis-Heraklion, drevni lučki grad (izgrađen oko 800 godina pre Hrista!), koji je sada potpuno ispod mora, u blizini obale Egipta. Egipćani su ga zvali Thonis, Grci – Heraklion po masivnom hramu Heraklu koji je tu nekada stajao.

icon-car.png
Giza plato

loading map - please wait...

Giza plato 29.975269, 31.137567 Sfinga

Tonis-Heraklion potonuo je u more oko 800. godine, nakon 1.600 godina postojanja. Ono što je zapanjujuće je kako su predmeti dobro očuvani. Morsko dno je uradilo dobar posao zaštite kipova, kućnog posuđa, predmeta, pa čak i zlatnika koje su pronašli.

Izvući sve to na površinu nije bio ni malo lak zadatak. Goddio i ekipa koristili su balone sa helijumom, sajle, pa čak i dizalice, kako bi izvukli sve premdete sa dna mora.

Istoričari tvrde da je za vreme zemljotresa grad pao u more pod vlasitom težinom.[wowslider id="21"]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + eight =