Aleksandrija - palata Al Salamek

Aleksandrija – čari Vrtova Montaze

Desetak kilometara od središta grada, stiže se do atraktivnog mondenskog letovališta, ispresecanog prelepim baštama, parkovima, plažama i uređenim priobaljem, poznatog kao Vrtovi Montaze.

Aleksandrija - palata Al Salamek
Aleksandrija – palata Al Salamek

U središtu su dve atraktivne palate – Al Salamlek (u austrijskom stilu) i Haramlek (u tursko-fiorentnskom stilu), zatim hotel „Palestina“, aerodrom za manje avione i prostor za lov. U Vrtovima Montaze živeli su egipatski kraljevi dinastije Muhamed Alija: Abaz – Hilmi, Fuad i Faruk (abdicirao je 1952. godine), u bogatom i raskošnom okruženju prirode i do hiljadu konkubina.

Vrtovi Montaze, koji obuhvataju prostor od oko 50 hektara, povremeno su služili i kao letnja rezidencija predstavnika državne vlasti. Koristi se i kao privremena rezidencija stranih državnika prilikom njihovog boravka u ovoj zemlji. Atraktivan hotel „Palestina“ (sav u belom) i deo palate Al Salamlek dostupni su i posetiocima sa dubljim džepom, a u njima su boravili i turisti iz naše zemlje.

Aleksandrija - palata Haramlek
Aleksandrija – palata Haramlek

Aleksandrija danas živi svojim životom kosmopolitskog grada, u kome se prepliću prošlost i sadašnjost, kulture, religije, jezici. Brojnim posetiocima, okrenutih istoriji, domaćini preporučuju i posetu katakombama, sa vestibulima i grobnicama, sa mnogim detaljima sličnih i osobenih u odnosu na one koji se mogu sresti u drugim egipatskim hramovima. Svojim atraktivnim izgledom posetioce privlači i džamija Mursi Abu el-Abas, građena od belog mermera (1757), jedna iz niza, kojoj pripisuju i epitet najlepše na mediteranu. Njen prelepi ukras je čuvena andaluzijska čipka.

Aleksandrija- džamija Mursi Abu el-Abas
Aleksandrija- džamija Mursi Abu el-Abas

Slede ostaci rimskog amfiteatra, Pompejev stub, hrišćanske crkve i sinagoga, grčko-rimski muzej…

Zaljubljeni neće propustiti da naprave nezaboravni snimak na velelepnom mostu San Đovani, koji je sagradio hotelijer i biznismen Italijan Đovani Ferluči, da bi zaobišao i izbegao rušenje svog starog hotela prilikom rekonstrukcije glavne priobalne ulice.

Aleskandrija, omiljeno letovalište Egipćana, u novije vreme i ogromnog broja stranih turista (glavna sezona se proteže od maja do oktobra, uz mogućnost boravka u njoj tokom cele godine), nudi jos jednu nezaboravnu turističku atrakciju. Reč je o podvodnom ronjenju. Za razliku od koralnog bogatstva Crvenog mora, srećni ronioci u priobalju Aleksandrije mogu pronaći ostatke brodova iz različitog perioda, koji su svoje ratne i druge pohode završili na dnu mora, ponekad i vredne statue, amfore i druga dela ljudskih ruku – izgubljene gradove i civilizacije koje su se periodično smenjivale, ostavljajući upečatljive tragove svog prisustva.

Uz morsku obalu Aleksandrije, zidovi grada su ukrašeni neobičnim muralima. Reč je o diplomskim radovima studenata ovdašnjeg Fakulteta umetnosti, koji na taj način ispujavaju propisanu obavezu i dug svome gradu, doprinoseći njegovoj lepoti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + 5 =