Zavirite u POLA MILIONA KVADRATA prostora koji će čuvati neka od NAJVEĆIH BLAGA ČOVEČANSTVA

Zavirite u POLA MILIONA KVADRATA prostora koji će čuvati neka od NAJVEĆIH BLAGA ČOVEČANSTVA

Izvor: Blic, FOTO: PROFIMEDIA

Nedaleko od drevnih piramida u Gizi oko 5.000 radnika radi 24 sata dnevno kako bi na vreme završili dugo očekivani Veliki egipatski muzej, koji treba da bude otvoren do kraja ove godine.

Struktura površine 48 hektara biće najveći muzej posvećen jednoj civilizaciji.

– Koristimo najsvremenije tehnologije koje treba da pruže posetiocima nezaboravno iskustvo, ali i da osiguraju najbolju moguću zaštitu artefaktima – kaže generalni direktor muzeja Tarek Tavlik.

FOTO: PROFIMEDIA

U muzeju, čija će izgradnja koštati više od milijardu dolara, čuvaće se i obnavljati najdragoceniji egipatski artefakti. Iz ogromne zgrade s fasadom od stakla pružaće se veličanstven pogled na visoravan Gizu i piramide, udaljene svega dva kilometra.

FOTO: PROFIMEDIA

– Divno je što ćemo imati zgradu koja će se uklopiti s piramidama i omogućiti sledećim generacijama Egipćana da se upoznaju s korenima i istorijom svoje civilizacije – rekao je Tavlik.

Posetioci muzeja moći će, između ostalog, da vide i Tutankamonove sandale stare 3.500 godina, koje su obnovljene novom tehnikom uz primenu specijalnog lepka. Ukrasni vez s perlicama bio je potpuno uništen, a đonovi su se raspali, ali sada su ponovo “oživele”, kaže restaurator Muhajed Jusri.

Ovako će izgledati kada bude završenFOTO: PROFIMEDIA
Ovako će izgledati kada bude završen

Reč je o jednom od više desetine hiljada artefakata u muzejskoj zbirci koje je obnovio tim arheologa i stručnjaka za konzervaciju.

Specijalne laboratorije Velikog egipatskog muzeja (njih 17) činiće jedan od najvećih centara za konzervaciju na svetu.

Transport skulpture u novi muzejFOTO: PROFIMEDIA
Transport skulpture u novi muzej

Egipatski muzej, na centralnom kairskom trgu Tahrir, star 117 godina bio je pretrpan artefaktima, koji nisu mogli da dođu do izražaja. U novom, Velikom egipatskom muzeju eksponati će imati dovoljno prostora da zablistaju u punom sjaju.

FOTO: PROFIMEDIA

Krajem ove godine, muzej će biti otvoren izložbom predmeta iz Tutankamonoviog perioda (50.000 artefakata), koje će zauzeti jednu trećinu muzejskog prostora, uključujući i njegov krevet, koji trenutno obnavljaju stručnjaci za drvo.

FOTO: PROFIMEDIA

U okviru priprema za smeštaj u novom muzeju, stručnjaci analiziraju sve artefakte iz drugih muzeja, pa su tako otkriveni davno zaboravljene stvari.

FOTO: PROFIMEDIA

– Moj kolega je otkrio da je ova tunika 80 godina bila izložena naopako – kaže restaurator Eman Šalabi.

– Ovaj deo zapravo treba da bude pozadi, a ne napred – objašnjava on.

FOTO: PROFIMEDIA

Posle Arapskog proleća 2011, koje je dovelo do svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka, izgradnja Velikog egipatskog muzeja je usporena, a turizam, koji je nekada učestvovao u BDP zemlje sa 11 odsto, teško je pogođen.

Sandale faraona Tutankamona stare 3.500 godina obnovljene su primenom najsavremenijih metodaFOTO: PROFIMEDIA
Sandale faraona Tutankamona stare 3.500 godina obnovljene su primenom najsavremenijih metoda

– Mnogi ljudi će neposredno ili posredno imati koristi od ovog projekta, a to će uticati na Egipat i industriju turizma – kaže Tavlik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − fifteen =