Otvoren sarkofag star više od dve hiljade godina

Otvoren sarkofag star više od dve hiljade godina

Izvor: Blic FOTO: EGIPATSKO MINISTARSTVO ANTIKVITETA / EPA

Masivan granitni sarkofag, koji datira od pre dve hiljade godina, pronašli su pre dve nedelje arheolozi u Egiptu.

Egipatsko Ministarstvo Aktikviteta, dalo je pristup arheolozima da otvore otkopanu grobnicu na gradilištu prilikom čega su pronašli tri skeleta u crveno-braon kanalizacionoj vodi.

Prema Egipatskom mediju El-Vatan, arheolozi su podigli poklopac grobnice samo 5 cm kada ih je zapljusnuo oštar miris kanalizacione vode. U pomoć su im pritekli egipatski vojni inženjeri.

FOTO: EGIPATSKO MINISTARSTVO ANTIKVITETA / EPA;

– Našli smo kosti troje ljudi u onome što izgleda kao porodična grobnica. Nažalost, mumije unutra nisu bile u najboljem stanju, pa su ostale samo kosti od njih – rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog suda Antikviteta.

Eksperti su rekli da pronađeni skeleti mogu pripadati vojnicima iz vremena Farosa, dodajući da se na jednoj od tri lobanje nalazi pukotina koja indikuje na povredu strelom.

FOTO: EGIPATSKO MINISTARSTVO ANTIKVITETA / EPA;

Grobnica je dva metara visoka i tri metra dugačka, što je čini jednom od najvećih grobnica koje su ikada pronađene.

Teška je 27 tone i veruje se da datira iz Ptolemejskog perioda, koji je počeo 323. godine p.n.e. i trajao do smrti Aleksandra Velikog.

Nakon iskopavanja grobnice, arheolozi će detaljno proučiti grob i pokušati da utvrde ko je živeo u njemu i kako su umrli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − five =