KLETVA ALEKSANDRA VELIKOG Prestavljeni Egipćani otvorili misteriozni sarkofag, ali svet je i dalje TU (FOTO)

KLETVA ALEKSANDRA VELIKOG Prestavljeni Egipćani otvorili misteriozni sarkofag, ali svet je i dalje TU (FOTO)

Izvor: Blic, FOTO: TWITTER / SCREENSHOT

Egipatski arheolozi ugasili su u četvrtak svaku moguću nadu da su u nedavno otkrivenom sarkofagu ostaci Aleksandra Velikog, zaključivši da se radi o mumijama troje članova „obične“ porodice.

Građevinski radnici su prošlog meseca slučajno nabasali na oko 2.000 godina stari sarkofag od crnog granita, na gradilištu stambene zgrade u istorijskom sredozemnom gradu Aleksandriji.

Sarkofag težak 30 tona najveći je ikada otkriven u gradu, što je pokrenulo priče u lokalnim i svetskim medijima da bi moglo da se radi o poslednjem počivalištu drevnog grčkog vladara koji je 331. godine pre Hrista osnovao grad koji do današnjih dana nosi njegovo ime. Egipatsko ministarstvo za starine odmah je objavilo kako su male šanse da su te priče istinite, a u četvrtak ih je definitivno odbacilo.

– Otkrili smo kosture troje ljudi i čini se da je reč o porodičnom grobu. Nažalost, mumije nisu baš u najboljem stanju i ostale su samo kosti – rekao je Mostafa Vaziri, glavni sekretar Ministarstva.

Grob Aleksandra Makedonskog, koji je umro 323. godine pre Hrista u Babilonu, i dalje ostaje tajna.

Sarkofag iz Aleksandrije poslednje je u nizu zanimljivih arheoloških otkrića ove godine u Egiptu, među kojima je 4.400 godina stari grob u Gizi i drevna nekropola u Minji, južno od Kaira.

Otvaranje sarkofaga izazvao je u egipatskim medijima strah da bi se moglo ispuniti hiljadu godina staro proročanstvo, prenosi „Jutarnji list„.

– Otvorili smo ga i hvala Bogu, tama nije zavladala svetom. Ja sam prvi provirio u sarkofag i evo me tu, pred vama – rekao je Vaziri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + 17 =