U Luksoru je otkrivena nova egipatska grobnica stara 3.500 godina, za koju arheolozi veruju da sadrži ostatke supruge kralja iz 18. dinastije

Otkrivena nova egipatska grobnica

U Luksoru je otkrivena nova egipatska grobnica stara 3.500 godina, za koju arheolozi veruju da sadrži ostatke supruge kralja iz 18. dinastije, saopštile su u subotu egipatske vlasti. Unutrašnjost grobnice je u lošem stanju, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Egipatski i britanski istraživači otkrili su grobnicu na zapadnoj obali reke Nil, gde se nalaze čuvene Dolina kraljica i Dolina kraljeva, rekao je Mostafa Vaziri, šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete.

Kako je dodao, do sada otkriveni elementi u grobnici pokazuju da je grobnica iz 18. dinastije, iz koje su bili i faraoni Ehnaton i Tutankamon. Ta dinastija je deo perioda egipatske istorije poznate kao Novo kraljevstvo koja je okončana 1292. pre Hrista. n. ne. i smatra se jednim od vrhunaca starog Egipta.

Šef britanske istraživačke misije Pirs Literlend sa Univerziteta u Kembridžu rekao je da bi grobnica mogla da pripada kraljevskoj ženi ili princezi iz dinastije Tutmoseida, prenosi Delo.

Izvor: Politika

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 17 =