Asuanska brana

Asuanska brana

Ulaz Asuanske brane i pogled na jezero Naser
Ulaz Asuanske brane i pogled na jezero Naser

I ako nosi ime grada, u čijem je ataru, Asuanska brana je 280 km udaljena od njega. Put do nje vodi preko Asuanskog mosta, prvog visećeg mosta preko Nila. Otvorena je decembra 2002 godine, povezujući dve obale i skraćujući rastojanje, zanimljiv po svom izgledu, ali još po nečemu. Njegovom gradnjom, nakon više od 4500 godina, ostvarena je stara ideja faraona da sličnim objektom u svoje vreme premoste Nil. O tome se piše i besedi u mnogim zapisima. Poznavaoci i svedoci monumentalnih građevinskih ostvarenja faraona, ne sumnjaju da su oni mogli da izvedu i takav podvig, da su se sa svom ozbiljnošću latili tog posla.

Asuanska brana - spomenik graditeljima
Asuanska brana – spomenik graditeljima

U ranim jutarnjim časovima, u konvojima, turistička ekspedicija kreće put dva grandiozna dela ljudskih ruku, nekadašnjih i sadašnjih generacija- Asuanska brana i hram Abu Simbel. Trajnih simbola svog vremena, čije su se sudbine čudnim nitima ukrstile. Između njih – vekovi i pustinja, koja se pruža u nedogled, sa obrisima izmaglice na udaljenom horizontu (“fatamorgana”, upozorava vodič). Iz perspektive udobnog autobusa deluje više no romantično. U stvarnosti teško je i zamisliti.

Pripreme za gradnju brane započele su šedesetih godina, uz učešće 35000 radnika i više od 1000 inženjera. Maja 1964. godine Nikita Hruščov i Gamal Abdel Naser otvorili su novo korito Nila, stvarajući uslove za gradnju brane. Prvi kilovati struje potekli su 1968 godine, a brana je u celosti završena 1972, ostavljajući u zasenak tada već stariju istoimenu branu podignutu nizvodno šest kilometara. Bilo je to savremeno građevinsko čudo. Ponovo je branom pregrađen Nil, zajedničkim snagama egipatskih i sovjetskih stručnjaka, koja je u anale graditeljstva ušla na široka vrata.

Egipatska privreda i domaćinstva dobila su ogromu količinu električne energije. I još značanije: ukroćen je Nil, zaustavljene su poplave, uz mogućnost planskog regulisanja vodostaja, time i navodnjavanja i održavanja jednog od najdužih rečnih plovnih puteva.

Asuanska brana - spomenik graditeljima
Asuanska brana – spomenik graditeljima

Gradnjom brane, danas joj pripada drugo mesto na svetu, stvoreno je veštačko jezero “Naser”, manjim delom na egipatskoj, a najvećim delom na sudanskoj teritoriji, dužine oko 500 km. Svako dobro ima i svoje naličje. Vode jezera ugrozile su brojne hramove, među njima i Abu Simbel, ali je ovdašnji čovek našao načina da i tu nedaću prevaziđe.

Najzad zahvaljujući brani i zaštitnim ogradama, u egipatskom delu Nila nema krokodila. Ko poželi može da ih sretne u ogromnom jezeru s druge strane Asuanse brane.

Na ogromnom platou, podignut je spomenik graditeljima i egipatsko-ruskom prijateljstvu, vitkih linija, sa liftovima i kružnim vidikovcem, odakle puca nezaboravan pogled na branu i jezero kojim je ukroćena moćna reka.

Brana u brojkama

Visina brane 111 m

Dužina brane – prema vodostaju 3830 m

Širina u osnovi 980 m

Širina u vrhu 40 m

Broj glavnih turbina 6

Broj tunelskih račvi – rukavaca 24

Broj turbina 12

Maksimalna snaga turbina 175 000 KW

Maksimalni propust vode kroz turbinu 346m3/sec

Dužina jezera 500 km

Površina jezera 6000 km2

Ukupan kapacitet rezervoara 169.000 miliona m3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 11 =