U egipatskom ćupu pronađeni ostaci sira starog 3.200 GODINA

U egipatskom ćupu pronađeni ostaci sira starog 3.200 GODINA

Izvor, foto: Blic

Naučnici tvrde da su u egipatskoj grobnici iz vremena 19. dinastije faraona pronašli verovatno najstariji arheološki čvrsti ostatak sira ikada pronađen.

Arheolozi su belu supstancu, koja je hiljadama godina stajala u polomljenom ćupu ispod egipatskog pustinjskog peska, pronašli dok su raščišćavali pesak oko grobnice iz vremena 19. dinastije faraona u Sahari, odnosno u ogromnoj nekropoli antičkog Memfisa.

Mediji prenose da je grobnica Ptamesa, gradonačelnika antičkog Memfisa, otkrivena najpre 1885. godine nakon čega ju je progutao pesak pa je ponovo pronađena 2010. godine.

Masa za koju naučnici smatraju da je najstariji arheološki čvrsti ostatak sira pronađena je prilikom iskopavanja 2013. i 2014. godine zajedno s tkaninom za koju se veruje da je služila kao prekrivač posude, navodi list Analitikal Kemistri, prenosi portal Klix.ba.

Sir star 3.200 godina bio je napravljen od mešavine kravljeg, ovčjeg i kozjeg mleka, a bio je izložen hiljadama ciklusa hidratacije i dehidratacije zbog kiša i izlivanja Nila. Jedan od naučnika u istraživanju izjavio je da je veoma alkalno okruženje transformisalo sve masti i da nije bilo moguće koristiti konvencionalne tehnike.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 9 =