Prvi svetski rat

Prvi svetski rat

Prvi svetski rat
Prvi svetski rat

Prvi svetski rat donosi mnoge promene. Egipatska vlada se suprotstavila centralnim silama, na čiju stranu je stala Turska, pa je Britanija 1914. i formalno proglasila kraj turskog suvereniteta i uvela protektorat. Egipat je postao njena vojna baza, iz koje je regrutovala i Egipćane za rat.

Posleratno nezadovoljstvo protektoratom kulminiralo je 1919. Ustanak je zahvatio čitav Egipat, koji je zbog slabe organizacije ubrzo ugušen u krvi. Međutim, politička borba za samostalnost je nastavljena, pa je 1922. Egiptu formalno priznata nezavisnost, a sultan Ahmed Fuad proglašen je kraljem. Dominacija Britanije je ostala, kao i njena vojska (uporedo sa egipatskom), uz dvojno starešinstvo: vrhovni komandant je bio egipatski kralj, a generalni inspektor britanski general.

Godine 1936. u Londonu je potpisan sporazum između britanske i egipatske vlade kojim je ukinuta britanska vojna okupacija. U zoni Sueckog kanala ostalo je 10.000 britanskih vojnika, koji su imali pravo da na teritoriji Egipta obrazuju vojne baze, što je ograničavalo njegov suverenitet. Maja 1937. Egipat je stupio u Društvo naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × five =