Od Asuana do Luksora

Od Asuana do Luksora

Krstarenje Nilom
Krstarenje Nilom

Ako je Egipat dar Nila (Herodot), onda je Nil dar Afrike. Njena najduža reka, druga na svetu. Reka života Egipćana, žila kucavica njihove zemlje. Bez nje bi život u Egiptu stao, ali i u još desetak afričkih zemalja. Voda, hrana, privredni tokovi. Sve potiče i okreće se oko Nila. Poslednjih decenija i turizam. Plovidba Nilom je san svakog turiste, izazov kakav se samo poželeti može.

Krstarenje Nilom - igra na brodu
Krstarenje Nilom – igra na brodu

Pokušajte na čas da se prepustite mašti na volju. Poželite ogroman brod nalik na one morske, sa udobnim kabinama, restoranima i barovima, terasama i bazenima, prodavnicama suvenira i drugih potrepština, prostorom za zabavu svake vrste (takvih brodova hotela, koji danonoćno krstare velikom rekom ima više od 350).

Zamislite široku mirnu reku, nad kojom caruje gotovo nestvaran mir, čijim se vodama prepuštate sa uživanjem, po kojima brod gotovo nečujno i umirujuće klizi.

Pokušajte da dočarate sliku obala, na kojima pulsira život gradova i sela, koji se približavaju i udaljavaju, račvaju i ponovo skupljaju, naizgled sličnih, a toliko različitih i neponovljivih. Zamislite dolinu ispunjenu bujnim rastinjem i zelenilom u okruženju kamenitih pustinjskih brda i planina.

Možete li dočarati nezaboravan zalazak sunca koje se kupa u talasima reke skriveno iza užarenih bokora palmi.

Krstarenje Nilom - igra na brodu
Krstarenje Nilom – igra na brodu

Možete li se iz te idile preseliti u noćne klubove, uz boje nacionalnog folklora i prepoznatljive istočnjačke zvuke, ogrnuti galabejama, uz razigrani ritam muzike i tela trbušnog plesa.

Sve to, i još mnogo toga može stati u samo dve reči – plovidba Nilom. Od Asuana do Luksora ili obrnutim smerom.

Priča bi bila nepotpuna, dani postali jednolični, da nije i druge, nezaobilazne dimenzije. Tek što ste na miru sabrali sabrali utiske minulih dana i opustili se do mile volje – napuštate brod. Privremeno, naravno. Čekaju vas autobus, kočije ili brodići, ponegde krećete i pešice. I nova otkrića. Smenjuju se gradovi, hramovi i nekropole, koji su našli svoje mesto u svim udžbenicima istorije: Esna, Edfu, Kom Ombo, Luksor, Dolina kraljeva…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two + 5 =