egipat

Kairo – izazovi grada pobednika

Kairo je istinska turistička meka koja posetiocu nudi neponovljive prizore: od piramida u Gizi i Sahari, do plovidbe Nilom, obilaska Nacionalnog muzeja i Citadele, razgledanje grada sa tornja, do šopinga u najvećem afričkom bazaru

Prestonica Kairo (Al-Kahira – pobednik), ukotvljena u delti Nila i tri egzotična ostrva, ubraja se među najgušće naseljene gradove na svetu. Njegova najudaljenija – periferna naselja deli razdaljina od oko 40 kilometara.

Metro u Kairu
Metro u Kairu

Precizan broj stanovnika niko ne može pouzdano reći. Celokupnih statističkih podataka nema zbog nepotpunih popisa, još više zbog neprestane migracije. Poznavaoci će, govoreći o broju stanovnika, pomenuti dve brojke. Noću u Kairu živi oko 16 miliona žitelja, danju oko 5 miliona više. Toliko ljudi svakog jutra pristigne u grad sa strane, sa stalnim poslom ili u traganju za njim. Ukupno nešto više od četvrtine stanovništva grada.

Nepregledna reka – više od milion vozila, među kojima, ne retko prepoznajete one iz „zastavinog“ programa, kreće se ulicama Kaira. Prate neprestano oglašavanje sirena nestrpljivih vozača i bučni povici suvozača iz otvorenih taxi – kombija, koji uzvikuju krajnja odredišta, pozivajući putnike duž prepunih ulica. Stanica je tamo gde ima mušterija, uz nepisano pravilo: dogovoriti cenu pre ulaska u vozilo…

Kairo - saobracajna guzva
Kairo – saobraćajna gužva

Pešacima je potrebna prava veština, ponekad i sreća. Prelazi su prilično udaljeni, a tamo gde ih ima učesnici u saobraćaju se na njih mnogo ne obaziru, uspostavljajući slabi poredak, u svakodnevnom saobraćajnom haosu. U njemu ima mesta i za pretovarene zaprege, koje su u isti mah i pokretne tezge sa južnim voćem, ali i za savremeni metro, sa sve dužim linijama i brojnim stanicama.