toranj u Kairu

Kairo – od vidikovca do šopinga na bazaru

U tom istinskom megalopolisu gotovo na svakom koraku preplići se slike kontrasta. Na jednoj strani savremen grad sa ekskluzivnim građevinama, moderna zdanja iz lanaca najpoznatijih svetskih hotela, noćni klubovi i barovi, brodovi – hoteli duž Nila sa tri prelepa ostrva, prodavnice luksuzne robe, golf klubovi… Uporedo, teče i drugačiji život, bliži prošlosti: nedovršene zgrade i udžerice jednolične boje pustinje, šarene ulične tezge sa voćem i brzom hranom, do „grada mrtvih“, u kome je u grobnicama Memluka, između zapuštenih sokaka, trajno stanište našlo više stotina hiljada izbeglica nakon arapsko – izraelskih sukoba ( brojke su nepouzdane, jer je više onih koji nisu obuhvaćeni popisom no osoba u zvaničnoj evidenciji). Naselje se u prolazu može videti, ali se boravak u njemu ne preporučuje. Različita stvarnost i sudbine ljudi koji žive nekim svoji uporednim životom, u nekom nepisanom skladu.

grad mrtvih u Kairu
grad mrtvih u Kairu

Ostavimo li krajnosti po strani, Kairo je po mnogo čemu privlačan i atraktivan grad, koji goste dočekuje otvorenog srca, uz naglašenu ljubaznost zvaničnog osoblja koje vam je na usluzi i smeštaj u hotelima visoke kategorije. U njemu se može mnogo toga videti i doživeti, što se, bez preterivanja, može nazvati neponovljivim i nemože se sresti nigde više na svetu.

Potrebni su dani da se vidi sve ono što je u Kairu vredno pažnje i što oslikava njegovo vreme prošlo i sadašnje, što otkriva dušu grada. Želju da razgledate njegovu raskošnu panoramu, zapravo užeg dela grada ( čitav grad je moguće videti jedino prilikom višeminutnog nadletanja avionom), možete ostvariti ako se popnete na Kairski toranj, visok 178 metara. Uz čašu čaja ili opuštanje uz mirišljavi dim duvana iz čibuka nargila, za sat vremena „vidik“ će se okrenuti 360 stepeni, nudeći nezaboravnu sliku grada.

Nezaboravna je i poseta Citadeli (vekovnom utvrđenju), koje dominira gradom i na njegovim razglednicama, sa vojnim muzejom i mnogobrojnim džamijama i vitkim minaretima, naizgled sličnih, svaka sa pečatom vremena u kome je započeta gradnja. Najpoznatije su Muhamed Alijeva, tzv. alabaster džamija i Ibi Tulunova džamija. U red prvorazrednih zdanja spada i Kairski univerzitet El Alzahar, najstariji na tlu Afrike i u arapskom svetu (pre desetak godina je proslavio milenijum postojanja). Dodajmo tome reprezentativno zdanje i bogatstvo Nacionalnog muzeja u Kairu, plovidbu rekom, posetu prebogatom zoološkom vrtu, akvarijumu Nila…

U središtu Koptske četvrti je čuvena Babilonska crkva, atraktivna koliko po izgledu, još više po predanju. U njenoj kripti se prilikom biblijskog bega iz Jerusalim, zbog pokolja muške dece, pred progoniteljima Isusa skrivala majka Božja sa svojim čedom. U crkvi je 12 stubova – 12 apostola: jedanaest bele boje, a poslednji – dvanaesti – crne boje (Juda – simol izdaje). Kopti se krste slično nama, uz neznatne razlike u izgovoru molitvenog teksta. Po nekima, Kopti i Nubijci su jedini sledbenici Egipćana iz doba faraona. Od svojih osobenosti, zadržali su običaje i veru. Bračnu zajednicu najčešće zasnivaju u okvirima pripadnika svog naroda, kako bi sačuvali samobinost, što se dosledno poštuje još samo na selu.

Kairo - moderan grad
Kairo – moderan grad

Iako su u Kairu džamije najbrojnije, jer preovlađuje muslimanska vera, i sve ostale religije uživaju punu slobodu i u drugim crkvama i sinagogama redovno se dovijaju verski obredi. Takav je slučaj i sa katoličkom crkvom i sinagogom, koje su se gotovo prislonile na Koptsku četvrt i njenu pravoslavnu crkvu.

Za turiste željne šopinga, istinski izazov je Halil Halili, najatraktivniji i najveći bazar u ovom delu sveta. Praćeni nezaobilaznim mirisom i ukusom orijentalnih začina, različitog porekla,sastava i boja, koji se nude na svakom koraku, namernika dočekuje pravi lavirint izukrštanih uskih ulica, povremeno nalik na kakav tunel, ispunjnih najraznovrsnijom robom sa ovog ali i drugih podneblja. Na nevelikom prostoru stešnjeno je oko 3000 prodavnica, tezgi i zanatskih radnji, ispred kojh vas dočekuju uporni i vešti prodavci, nudeći bukvalno sve, odo odeće do zlata i suvenira, kojekakvih ukrasnih predmeta, na kojima se na manje ili više originalan način sreću likovi faraona, njihovi Bogovi i hramovi. Pravi mamac za strance.


Bazar u Kairu
Bazar u Kairu

Cenkanje je nezaobilazno i to na svima jezicima, a polazište je prilično visoka početna cena. Čak i kada je prepolovite, ne treba likovati, jer ste se možda tek primakli realnom iznosu. Na to, po pravilu, sledi i neizbežan bakšiš.

Sve su to nadaleko pozante turističke destinacije koje zaokružuju sliku o prošlosti i životu egipatske prestonice, s kojima snažno pulsira srce velikog grada. Doći u Kairo znači obavezno videti ponešto od toga, ali pre svega i svih – piramide. Mnogi u Kairo dolaze samo zbog njih. One su bile i ostale magija koja privlači i kojoj se ne može odoleti. Trajni simbol Egipta. Ostala turistička ponuda je njihovoj senci.

Sa razlogom.