Egipatski muzej u Torinu - nezaobilazna stanica egiptologa

Egipatski muzej u Torinu – nezaobilazna stanica egiptologa

Egipatski muzej u Torinu – nezaobilazna stanica egiptologa

Izvor: Tanjug

Egipatski muzej u Torinu - nezaobilazna stanica egiptologaFoto: AP

Za prve egiptologe, put u Egipatski muzej u Torinu bio je nezaobilazan. Novi direktor muzeja sada pokušava da vrati sjaj ovom 200-godišnjem muzeju preuređivanjem kolekcije i izložbenim prostorom faraonskih proporcija.Direktor muzeja Kristijan Greko, koji je pre 10 meseci stigao u Torino i odmah uleteo u ambicioznu petogodišnju reinstalaciju pozamašnog blaga muzeja, želi da Egipatski muzej bude drugi najvažniji na svetu posle onog u Kairu.

„Naš muzej treba da se vrati na internacionalnu scenu“, rekao je Greko AP-u. „Predugo smo bili odsutni. Previše vremena je fokus bio na izgradnji i renoviranju muzeja“.

Muzej, osnovan 1824. godine, prepun je blaga sa iskopina koje su naručili savojski kraljevi i koja je pronašao italijanski egiptolog Ernesto Skjapareli. Muzej može da se pohvali da u svom posedu ima fascinantnu statuu Ramzesa drugog, jednu od najvažnijih kolekcija papirusa i gotovo celokupan sadržaj grobnice arhitekte stare preko 3.000 godina.

Zahvaljujući opsežnom renoviranju, izložbeni prostor je udvostručen, mnogi predmeti su izneti iz skladišta i izloženi. Muzej je i tokom radova bio otvoren za javnost.

„To je važan napredak kako sa arheološkog tako i sa egiptološkog gledišta“, rekla je Gijeme Andru nekadašnji direktor egiptologije u Luvru i član odbora muzeja u Torinu.

Ona je pozdravila hronološku postavku od 4. veka pre nove ere do koptskog perioda i pojasnila da je turinska kolekcija jedinstvena jer uz remek dela ima i predmete koji opisuju svakodnevni život, pogrebne običaje, religiju, arhitekturu i filozofiju.

„Čak i da niste stručnjak za Egipat možete da vidite koliko je to bila velika civilizacija“, rekla je ona.

Posle restauracije, 6.500 predmeta je smešteno u njihov arheološki kontekst a uz predmete posetioci mogu da vide i 3D filmove gde su korišćene istorijske fotografije koje pokazuju trenutke otkrića pojedinih predmeta ili nalazišta.

„Torino ima fantastičnu kolekciju i neverovatnu istoriju i to što je sada raspoređena na moderan muzeološki način je sjajno“, rekao je Nil Spenser iz Britanskog muzeja koji je prisustvovao otvaranju muzeja. „Kolekcija zaista može da ispriča priču o Egiptu kroz nekoliko milenijuma“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 4 =