Buldožer iz mulja u Egiptu izvukao arheološku senzaciju staru TRI MILENIJUMA

Izvor: Blic.rs

Najnovije otkriće arheologa u Egiptu u blizini antičkih ruševina Heliopolisa nedaleko od Kaira jeste ogromna statuu za koju smatraju da bi mogla da predstavlja faraona Ramzesa II, jednog od najpoznatijih egipatskih vladara.

Statua Ramzesa II

Foto: Khaled Elfiqi / EPA;Statua Ramzesa II

Kolos, čija glava je izvučena iz blata buldožerom, veličine je oko osam metara, a otkrio ju je tim sastavljen od arheologa iz Nemačke i Egipta.

Egiptolog Kaled Nabil Osman rekao je da je statua „impresivno otkriće“, kao i da su na lokalitetu pronađeni osim delova te statue, i delovi još jedne.

Neverovatno otkriće u blizini Kaira

Foto: Khaled Elfiqi / EPA;Neverovatno otkriće u blizini Kaira

Prema njegovim rečima, oblast u kojoj je pronađena statua nedaleko od Kaira, puna je antikviteta koji su u njoj zakopani.

– To je bilo glavno kulturno mesto antičkog Egipta, a čak ga i Biblija pominje – rekao je on i dodao da je tužna vest da će cela ta oblast morati da bude očišćena.

Ramzes II vladao je Egiptom pre više od 3.000 godina i za vreme njegove vladavine izgradjene su velike gradjevine, čije slike se mogu videti na mnogim arheološkim lokalitetima širom zemlje.

Misli se da je u pitanju statua Ramzesa II

Foto: Khaled Elfiqi / EPA;Misli se da je u pitanju statua Ramzesa II

Jedna od statua koje predstavljaju Ramzesa II može se videti u Luksoru, ali i u Abu Simbelu blizu Sudana. Egipat je bogat blagom iz antičkog perioda, a veliki broj tog blaga i dalje je zakopan pod zemljom, piše Indipendent.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 2 =