5 stvari koje niste znali o Tutankamonovoj mumiji

5 stvari koje niste znali o Tutankamonovoj mumiji

5 stvari koje niste znali o Tutankamonovoj mumiji

 
Izvor: National Geographic
O kratkom i misterioznom životu mladog faraona ne znamo mnogo. Baš zato njegova mumija gotovo čitav vek nema mira…

 

Tutankamonovo telo je lomljeno i sečeno, skenirano, snimano, fotografisano, posmatrano. Iznad njega su se stručnjaci raspravljali, svađali, skidali mu delove kože, poklanjali ga jedni drugima.

Otkad su 1922. godine Haurd Karter i erl Džordž Herbert pronašli grobnicu čuvenog faraona, mumija mladog vladara je u centru pažnje mnogih stručnjaka širom sveta.

Kralj dečak bio je sahranjen u zlatnom sarkofagu. Bilo je neophodno da čak osmorica snažnih ljudi podigne sarkofag kako bi ga stručnjaci analizirali. Međutim, kada su britanski arheolog Haurd Karter i anatom Daglas Deri pokušali da izvade Tutankamonovu mumiju iz sarkofaga, nisu uspeli – mast kojom je telo preliveno se tokom minulih vekova stvrdnula i zalepila mumiju za dno sarkofaga. Karter i Deri su pokušali da istope ovu smolu na suncu, ali im to nije pošlo za rukom, pa su polomili mumijine ruke i noge, odrezali joj glavu i presekli torzo na dva dela. Zatim su vrelim, usijanim noževima odvajali mumiju od maske. Telo je potom rekonstruisano, a u svom sarkofagu se ponovo našlo 1926. godine.

Delić Tutankamona čuva se u Liverpulu

Profesor anatomije R.G. Harison je 1968. godine podvrgao mumiju rendgenskom testiranju, nakon čega je uzeo delić faraonove kože i stavio ga u kovertu. Zatim ga je poklonio kolegi Robertu Konoliju, koji je razvio zanimljivu tehniku kako bi utvrdio koju je krvnu grupu Tutankamon imao – pročistio je mumijine ćelije i pomešao ih s ljudskom krvlju, čime je oživeo faraonovu krvnu grupu. Ispostavilo se da je Tutankamon bio u krvnoj vezi s faraonom čija je mumija pronađena u blizini. Delovi uzorka koji je Konoli dobio od Harisona još uvek se nalaze u fioci njegovog radnog stola.

Sahranjen je s penisom u erekciji

Kako je istakao egiptolog Salima Ikram, 11. faraon XVIII egipatske dinastije bio je sahranjen s polnim organom ispravljenim pod uglom od 90 stepeni. Najverovatnije je ovaj neobičan postupak onih koji su ga balsamovali bio povezan s bogom Ozirisom. Po legendi, nakon što je Oziris ubijen, a njegovo telo raskomadano, Izida je uspela da sakupi sve delove njegovog tela izuzev penisa. Dugo se verovalo da su pljačkaši ukrali ovaj deo faraonovog tela, ali je jedna analiza 2005. godine pokazala da to najverovatnije bio slučaj, a radiolog Ašraf Selim je naglasio da to nije važno za analizu mumije.

Imao je izuzetno široku lobanju

I Deri i Harison su naglasili da je Tutankamonova lobanja bila neobično široka – baš kao i lobanja misterioznog faraona čija je mumija pronađena u blizini, zbog čega su stručnjaci mislili da su dvojica kraljeva nekako povezana.

Uljezi u grobnici

Lokalno stanovništvo je otkrilo da su, kada je Karter prvi put otvorio vrata grobnice, slepi miševi počeli da se kote u njoj. Moguće je da je peti grof od Karnavona Džordž Herbert , Karterov pokrovitelj, preminuo upravo zbog kontakta s gljivicom koja se pojavljuje u fekalijama slepih miševa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 6 =