Novi Suecki kanal

Danas 06.08.2015, prestonica Kaira je svečano okićena plavim i belim svetlima i proglašen je državni praznik u čitavom Egiptu. Razlog je puštanje Sueckog kanala 2 u pogon. Reč je o projektu na kojem je utrošeno 8 milijardi evra i koji će omogućiti dvosmernu plovidbu. Ovo je treći put da se Suecki kanal proširuje od 1869 godine, kada je otvoren.

Proširenje kanala u dužini od 72 km, kao i njegovo produbljivanje u dužini od 35 km, trajalo je manje od godinu dana. Sada je izgradjen novi paralelni kanal u dužini od 37 km, koji će mnogo olakšati i ubrzati plovidbu brodova. Do sada su brodovi čekali u proseku oko 18 časova da prodju kanalom, a ubuduće će taj period biti 11 časova.

Sve do danas, Suecki kanala je mogao da propusti maksimalno 49 brodova dnevno, a ubrzo će se taj broj u sledećih 6-7 godina udvostručiti. To će svakako da uveća prihode od naknade za plovidu, koja je jedan od glavnih izvora prihoda Egipta. Zanimljiv je i taj podatak da je novac za finansiranje obezbedjen od samih Egipćana, kupovinom investicionih sertifikata koje je emitovala država.

Suecki kanal je ponos Egipta i simbol njegove nezavisnosti. 1956 godine je nacionalizovan, što je bilo izazvalo čuvenu Suecku krizu, tokom koje su Britanija, Francuska i Izrael napali Egipat.

U čast novog sueckog kanala, kreirani su novi pečati za turističke vize u pasošima.Na današnjoj svečanosti će učestvovati mnogobrojni državnici, biće održan i veliki aeromiting, a prvi brod koji će zaploviti novim kanalom je 150 godina stara predsednička jahta El Mahrousa, koja je i davne 1869 godine, takodje bila prvi brod koji je prošao kanalom na čijem je čelu bio egipatski kralj Ismail.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =