egipat aleksandrija Katakomba Kom el shoqafa

Katakomba Kom el shoqafa

Katakomba Kom el shoqafa

Poseta Pompejevom stubu svakako nije kompletna, ako ne prosetate jos nekih 5 minuta okolo, jer se u neposrednoj blizini nalazi čuvena katakomba Kom el-Shukafa (Humka krhotina), jedno od sedam svetskih srednjovekovnih čuda. Otkrivena je sasvim slučajno početkom dvadesetog veka, kada je magarac koji je vukao prikolicu punu kamenja iznenada propao kroz rupu u zemlji. U ovom slučaju, magarac je otkrio najveću rimsku grobnicu u Egiptu, a zaista je upadljiva i veoma jedinstvena zato što u njoj interferiraju tri kulture, umetnosti i religije – egipatska, grčka i rimska, što se ne može videti ni na jednom drugom mestu na svetu.

Ovde se, na jednom mestu, nalaze sarkofazi u kojima počivaju osobe sahranjene na tradicionalan staroegipatski način, ali i mnogo niša u kojima su postavljane vaze sa pepelom onih koji su kremirani u grčkom ili rimskom stilu.

Njeno ime “Humka Krhotina” potiče od polomljenih keramičkih posuda pronađenih u grobnici, za koje se veruje se da su ih, ispunjene hranom, donosili rođaci kada bi obilazili grobove svojih voljenih, a potom pred odlazak lomili. Izgrađena je kao porodična grobnica u drugom veku nove ere, ali je kasnije korišćena i kao javna grobnica.

Veliku pažnju privlače statue vlasnika grobnice koje se nalaze tridesetak metara ispod zemlje na drugom od tri nivoa grobnice. Da bi se došlo do njih treba se spustiti niz 99 podzemnih stepenika, isklesanih oko okna u vidu spirale (Okno je korišćeno za spuštanje tela pokojnika, pomoću užadi, kako bi se sprečilo bilo kakvo oštećenje). Obe statue su isklesane u krute hijeratičke poze tipične za egipatsku umetnost, ali je upadljiva glava muškarca isklesana u grčkom stilu, kao i frizura žene u rimskom.

Svakako trebamo pomenuti Dvoranu Caracala, koja sadrži kosti mladih ljudi, hriščana, masakrirani po nalogu rimskog cara Caracala. Okolinu centralnog groba čine proctor, šupljine smeštene u dva reda, sobe sa preko 300 mumija.

Adresa: Al-Nasseriyya ST.,Kom el-Shogaf area

Kontakt tel. 03/9601316

Radno vreme (posete): 09-16:30

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 4 =