Aleksandrija – Pompejev stub

Po mnogima najpoznatije obeležje u turističkoj topografiji Alekandrije je Pompejev stub. Pompejev stub se nadnosi 25 metara iznad krečcnjackog grebena na kojem stoji; ispod njega i svuda naokolo leže delimično istrazene jame kao i neobičan vrt.

Uprkos imenu, Pompej ipak nije imao ništa s tim. Crveni granitni stub, izradjen od čvrste asuanske stene, je najverovatnije podignut u čast rimskog imperatora Dioklecijana koji je pretio, u prepoznatljivom stilu, da će poklati lokalno stanovnistvo “dok njihova krv ne dopre do kolena njegovom konju”. Legenda kaže da je odustao od ove ubilačke namere kada se taj isti konj okliznuo na ravnom i raskrvario koleno.

On se nalazi u najstarijem delu Aleksandrije, na uzvišenju koje je u vreme Ptolomejskog kraljevstva bilo poznato kao “Akropolj Aleksandrije”. Akropolj u principu označava gornji grad, tako da se ne treba vezivati odmah za Atinski, koji je uistinu najčuveniji.

Ovaj monolitni stub od crvenog granita, donesen ovde iz Asuana, grada na jugu Egipta, udaljenog od Aleksandrije preko 1000 kilometara, visok je oko 27 metara, a težak oko 285 tona. Okružen je dvema sfingama.

Naša galerija slika iz marta 2015., kada nas je zateklo oblačno vreme

Aleksandrija - Pompejev stub
Podigli su ga stanovnici Aleksandrije u čast caru Dioklecijanu, ali je mnogo poznatiji kao Pompejev stub zato što se, po legendi, na vrhu stuba nalazi glava Pompeja – velikog rimskog vojskovođe koji je nakon poraza od strane Julija Cezara prebegao u Aleksandriju, gde je ubrzo i ubijen. Pompejev stub stoji u centru Serapijuma – glavnog hrama grčko – egipatskog boga Serapisa – oličenja svetog bika Apisa.

Baš ispod stuba nalaze se ostaci antičke biblioteke na čijim su zidovima jos uvek uočljive niše koje su služile za uvijanje papirusa.

Pogled 3D

Aleksandrija – Pompejev stub – mapa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 17 =