Abu Simbel - Premeštanje hrama

Abu Simbel – Premeštanje hrama

Abu Simbel - Premeštanje hrama
Abu Simbel – Premeštanje hrama

Velika Asuansa brana i jezero Naser zapretili su da potope 14 nubijskih hramova i najslavniji među njima – Abu Simbel. Uz pomoć UNESCO-a i pedesetak zemalja, Egipat je počeo spektakularan poduhvat spašavanja. Pripremljena je i obimna međunarodna naučna studija.

Nakon uklanjanja kamenih stena, usledio je najtežni deo posla. Delovi hramova su pažljivo sečeni na komade, debljine 2x3m, precizno obeležavani i odlagani. Da bi se sprečilo oštećenje statua, one su obložene peskom.

Na novoj lokaciji, 189 metara nadmorske visine, izgrađena je “veštačka planina” od armiranog betona, prekrivena kamenom i peskom, gotovo istovetna s prirodom. U njeno okrilje prebačeni su, spojeni i povezani isečeni delovi do najsitnijih detalja, čime je hramu vraćen prvobitan izgled.

Radovi su započeli aprila 1964. (sečenje, delova je, primera radi, trajalo više od godinu i po dana) a prvi posetioci mogli su da uđu u premešten hram septembra 1968. godine, dakle nakon četiri godine. Cena spašavanja, prema egipatskim izvorima, iznosila je više od 40 miliona dolara (polovinu je snosio Egipat).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 2 =