Novi Kairo

Egipat dobija novu prestonicu

Egipat dobija novu prestonicu

Izvor: http://www.blic.rs/

Ambiciozni projekat nove prestonice Egipta korak je bliži ostvarenju nakon što su tamošnje vlasti uspele da postignu dogovor sa kineskim investitorima o finansiranju ovog megaprojekta. Kineska kompanija „CFLD“ pristala je da investira 20 milijardi dolara za izgradnju prve faze grada koji još uvek nema ime.

Prva faza gotova za 5 godina

Izradnja ovog imresivnog projekata već je počela, pišu egipatske novine Al-Ahram, navodeći da se u prvoj fazi radi na izgradnji 210 kilometara puteva. Prva faza trebalo bi da bude gotova za 5 godina, kada će i prvi stanovnici novog Kaira moći da se usele.

Soliteri izranjaju iz pustinje

Novi grad niče na prostoru od 700 kvadratnih kilometara, na mestu gde se danas nalazi pustinja. U novom Kairu, prema projektu, biće mesta za 1.000 džamija, stanovi za pet miliona ljudi, industrijsku zonu, konferencijski centar sa 5.000 mesta i najveći park na svetu.

Planovi za izgradnju objavljeni su u martu 2015. godine. Vlasti Kaira predstavile su ga kao rešenje za prenaseljenost, zagađenje i rast cena nekretnina u gradu.

„Projekat bi mogao da propadne“

Ipak, sturučnjaci za planiranje i urbanizam, ne dele optimizam vlasti Kaira kada je ovaj projekat u pitanju. Kairo je u prošlosti gradio „gradove-satelite“ u neposrednoj blizini grada, ali oni su danas mahom nenaseljeni.

Preskupo i nepristupačno

Urbanista iz Kaira David Sims kaže da bi ovaj projekat mogao da propadne uprkos velikim ulaganjima i to iz istog razloga zbog kog su danas prazni slični „gradovi duhovi“ u okolini Kaira.

-Kuće i stanovi su preskupi, previše udaljeni i nepristupačni za stanovnike Kaira – kaže Sims.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 20 =