Sveta_Katarina

Sinajska duhovna riznica pravoslavlja

Manastir Sveta Katarina
Manastir Sveta Katarina

Sveta Katarina je jedan od najstarijih manastira na svetu. Sagrađen je u podnožju Sinajske gore ili Gebel Musa (lokalni naziv istog planinskog masiva), upravo na mestu o kome govori Sveto pismo.

Biblioteka Manastira Sveta Katarina
Biblioteka Manastira Sveta Katarina

Prema biblijskom predanju tu je Mojsije napasao svoje stado kada je čuo glas Božji iz plamtećeg grma kupine, koji mu je naredio da iz Misira (današnji Egipat) povede napaćeni narod Izrailja, kome je i sam pripadao, u njihovu prapostojbinu, obećanu zemlju “gde teku med i mleko”.

Manastir je podignut po nalogu Vizantijskog cara Justijana u VI veku naše ere, na mestu gde se nalazila crkva sagrađena u IV veku. Ime je dobio po hrišćanskoj mučenici Katarini, rođenoj u Aleksandriji, i u njemu se danas čuva njena glava i leva ruka, a ostatak moštiju raznet je po hrišćanskom svetu. Visoke zidine koje opasuju manastir čuvaju mnoge vrednosti.

Manastir je pre svega, poznat po zbirkama rukopisnih knjiga, (oko 3500 primeraka na različitim jezicima), druga zbirka po veličini u svetu (veća je samo ona u Vatikanu), a starost pojedinih eksponata seže čak u vreme izgradnje. Tu je 1844 godine pronađen i Sinajski kodeks – Biblija iz IV veka, koja se sada nalazi u Britanskom muzeju. Iz vremena izgradnje datiraju i drvena rezbarena vrata, glavni ulaz u manastirsku crkvu, kao i tavanske grede. Mozaik iz IV veka, u kupoli iznad glavnog oltara, prikazuje Preobraženje sa dominantnim figurama Hrista, Proroka Ilije i Mojsija, najlepši mozaik istočne pravoslavne crkve.

Mozaik Manastira Svete Katarine
Mozaik Manastira Svete Katarine

Pažnju privlači 12 ikona koje se nalaze na stubovima crkve. To su ikone -kalendari s likovima svetaca i prikazima značajnih događaja u svakom mesecu. Manastirsku riznicu uvećavali su darovima sveštena lica i vladari, naročito ruski carevi. Na spoljnim zidovima je zeleni sveti kupinov grm, čiji je koren unutar kapele crkve i nevidljiv. Manastirski muzej raspolaže impozantnom kolekcijom starih ikona (oko 2000), a u njemu su izložena i mnogobrojna zaveštanja i darovi vladara hrišćanskog sveta: krstovi, pozlaćena kandila, zlatne krune…

Manastir Sveti Pavle je izgrađen u V veku u podnožju doline cveća. Manastir uključuje tri crkve i vrt. Nedaleko je drugi veliki manastir posvećen Svetom Antoniju, koji je rođen 251 godine pre nove ere. Obuhvata 7 crkvi, veoma značajnu biblioteku i vrednu kolekciju ikona (jedan od najstarijih manastira u Egiptu). Na Sinajskom poluostrvu, koje je najvećim delom prekriveno pustinjom, uzdižu se ogromni planinski masivi. Dominiraju planina Sveta Katarina, s najvišim vrhom na Sinaju od 2642 metra i Mojsijeva planina, s najvišim vrhom od 2285m, na kojoj je, prema biblijskom predanju,Mojsije dobio deset božjih zapovesti.

Prirodni fenomen: šupljikave stene
Prirodni fenomen: šupljikave stene

Na najvišem delu su mala crkva i džamija, koje privlače mnoge vernike i posetioce. Osim Svete Katarine, na Sinajskom poluostrvu se mogu organizovati izleti do niza zanimljivih područja i objekata. U nacionalnom parku Svete Katarine posetioce dočekuju retke životinje (reptili i ptice) i raznovrsno lekovito bilje. Slično je i u Habiju, nadomak Šarm el Šeika, koji je prepun divljeg sveta i retkih vrsta reptila i ptica selica.

Na koralnim ostrvima Ras Mohamed je više od 1000 vrsta riba, među njima i neke koje se samo ovde mogu sresti. Abu Gali u zalivu Agaba, između Šarm el Šeika i Tebe, je jedinstveno prirodno okruženje, kombinacija prirodnih fenomena i kontrasta: pustinje i planinskog regiona sa neobičnim stenama i mnogobrojnim dolinama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − three =