Životinje za ljubav i oči

Neobična staništa golubova prevrtača
Neobična staništa golubova prevrtača

Između vila i kuća, najčešće novijeg stila gradnje, što svedoči i o imućnosti njihovih vlasnika, pažnju zaokupljuju posve neobične građevine, najčešće bele boje, koje s vremena na vreme izranjaju iz njihovih dvorišta. Od širokog postolja sužavaju se ka vrhu, valjkastog su oblika i na prvi pogled podsećaju na ogromno pčelinje saće, sa okruglim otvorima svuda unaokolo.

 

Egzotičan zoološki vrt
Egzotičan zoološki vrt

Saznajete, napokon, ne malo iznenađeni, da je u tim kulama stanište ovdašnjih golubova, koje vlasnici uzgajaju i ljubomorno čuvaju. To su nadaleko čuveni golubovi „prevrtači“, koji uz svoje raskošne akrobatske sposobnosti, imaju još jedan neobičan kvalitet. Oni su na ceni jer je, veruju, njihovo meso afrodizijak prve vrste, pa im je suđeno da završe na ražnju ili u tiganju kao istinski specijalitet na gozbama za izabrano društvo ili u ekskluzivnm restoranima.

 

Priprema nacionalne hrane
Priprema nacionalne hrane

Nakon neobičnih slika sa staništa domaćih ptica ljubavi, upadljive reklame zovu u stanište divljih zveri. Putnika dočekuje posve veobičan zoološki vrt, privatno vlasništvo nekog zaljubljenika životinjskog sveta u impresivnom egzotičnom okruženju. Prizor nalik onom iz hiljadu i jedne noći. Ne zna se šta je zanimljivije: raznosvrstan životinjski svet ili okolišu kome boravi. Životinje iz prebogatog afričkog podneblja, smeštene su u pitomim i raskošnim vrtovima, ispresecanim rečicama i veštačkim jezerima, sa prelepim drvenim mostovima, ćupovima iz kojih se slivaju mlazevi vode i pravim rasadnikom egzotičnog rastinja. Na sve to se „naslanja“ restoran u egzotičnom ruhu, ukrašen starinama. U njegovom predvorju se pripremaju odabrani nacionalni specijaliteti i mese lepinje „na egipatski način“, poput „fetira“ (sličan našem bureku), uz mogućnost da se i posetioci pridruže i učestvuju u tom ritualu, uz neizbežan bakšiš od nekoliko funti. Pa ko voli…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 1 =