egipat aleksandrija egypt alexandria Tvrđava Kait Bei Fort Qaitbay

Tvrđava Kait Bei (Fort Qaitbay)

Svakako preporučujemo da posetite tvrđavu “Kait Bei”, koja ponosno stoji na mestu gde je nekada stajao čuveni Aleksandrijski svetionik ili Faros. Unutar spoljašnjih zidina ove tvrđave nalazi se utvrđenje oblika ogromne kocke sa čijih uskih prozora se, preko spoljašnjih zidina, pruža pogled na bezbroj, naizgled, sićušnih jahti i brodova živopisnih boja.


Drugi razlog posete tvrđave je veličanstven pogled koji se pruža sa njenih spoljašnjih zidina, kako na grad tako i na otvoreno more, te njima obavezno treba prošetati.

Čuveni Aleksandrijski svetionik ili Faros – bio je jedan od Sedam svetskih čuda drevnog sveta (jedino je preživela Keopsova piramida). Ovu čudesnu arhitektonsku strukturu napravio je grčki arhitekta Sostrat. Od svih svetskih čuda, jedino je svetionik u Aleksandriji, pored svoje arhitektonske čudesnosti, imao i praktičnu namenu – omogućavao je brodovima bezbedan povratak u veliku luku Aleksandrije.

Unutar spoljašnjih zidina nalazi se utvrđenje oblika ogromne kocke sa čijih se prozora, preko spoljašnjih zidina, pruža pogled na bezbroj, naizgled, sićušnih jahti i brodova živopisnih boja Drugi razlog posete tvrđave je veličanstven pogled koji se pruža sa njenih spoljašnjih zidina, kako na grad tako i na otvoreno more, te njima obavezno treba prošetati.

Naša galerija slika iz 2015. (malo je bilo oblačno, ali lepota tvrđave je neumanjena). U daljini se vidi i Aleksandrijska biblioteka, a malo smo slikali i pogled sa tvrđave.

 Tvrđava Kait Bei Fort Qaitbay

Legenda kaže da je Sostrat dugo tragao za gradjevinskim materijalom za temelj koji bi se mogao odupreti morskoj vodi. Najzad, na džinovski toranj, smešteni su ogromni stakleni blokovi . Bila je to najviša građevina na svetu, visok preko 117 metara,u to vreme i njena svetlost se mogla videti na 50 km od aleksandrijske obale. Na najvišem spratu noću je gorela vatra, a danju se signaliziralo ogledalima, i tako svim moreplovcima sveta omogućavao da bezbedno uplove u luku Aleksandrije.

Kruže mitovi o Farosu, po kojima je ogledalo takodje korišćeno za spaljivanje neprijateljskih brodova pre nego što bi se uopšte i približili luci. Takodje, kruže glasine da je u podnožju bilo puno blaga.

Cene ulaznica: Obična: 20 EGP Student: 15 EGP

Da li ste znali?

U Kait Bei zalivu nalazi se Pomorski muzej, kao i Muzej biologije sa prikazima i eksponatima riba i životinja nađenih u ovom području.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 18 =