Tajne Esne i Dendere

Tajne Esne i Dendere

Zodijak u Denderi

Grad Esna leži na mestu drevnog Latopolisa, čiji je jedini deo hrama Knum, sa čitavom hipostilnom dvoranom odoleo zubu vremena i dostupan posetiocima. Hipostilna dvorana je dimenzija 33 x 18 metara, sa 24 stuba, svaki je visok 13,5 metara, sa veličanstvenim kapitelima različitog izgleda. Od drugih delova hrama, nije ostalo gotovo ništa: sahranjeni su pod ogromnim količinama nataloženog mulja.

Dendera je bio sveti grad sa tri svetilišta. Prvo je bilo posvećeno sinu boga Horusa. Od tog zdanja ostala je samo monumentalna kapija. Svetilište Horusa je, gotovo, u celini nestalo. Ostao je sačuvan hram boginje Hator, ograđen zidovima, sa porušenim delovima.

Hram je podignut na ruševinama starog zdanja. Restaurirali su ga Ptolomeji i delimično Rimljani. On predstavlja primer izuzetne elegancije umetničke dekoracije, posebno na stubovima u četvorougaonomk predvorju i sa kapitelima sastavljenih od različitih skulptura sa motivima flore. Od ostalih obeležja hrama, pažnju privlače „kapela svetosti“ (tajanstveno rođenje po kosmičkoj naredbi iz prvobitnog haosa), detalj freske oslikan na plafonu i detalji čuvenog „Dendera zodijaka“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + thirteen =