Sarm el Seik

Šarm El Šeik

Kao što je Hurgada pravi turistički biser na krajnjem istočnom obodu Arabijske pustinje, tako je Šarm el Šeik turistčki dragulj na krajnjem jugu Sinajskog poluostrva u zalivu Agaba. Jedno od najprivlačnijih turističkih mesta na obali Crvenog mora, ukotvljeno između ogranaka stenovitih masiva Sinaja i biserno plavog mora.

Poslednjih godina ovde su nikli čitavi kompleksi izuzetnih modernih hotela, koji pružaju najbolje uslove za ugodan i sadržajan odmor, zašto ne reći uživanje. U ambijentu koji podseća na priče iz “hiljadu i jedne noći”, smenjuju se prelepe slike prekasno uređenih hotelskih plaža sa tipičnim suncobranima od palminog drveća i raskošnim lijanderima, ukrasnim rastinjem i cvećem i nezaboravnim pogledom na Sinajske planine.

Neki Šarm el Šeik još nazivaju “Azurnom obalom” afričkog kontinenta”. Nekada okrenut samo Egipćanima sa dubljim džepom, danas je dostupan širokom krugu potencijalnih gostiju. Večeri su magične. Ulice ožive, ispune se bašte i restorani, uz nezaobilazne umirujuće nargile, a bleštava svetla kupaju se u vodama mora. U barovima, nekoj vrsti ovdašnjih pabova, raznovrsni muzički programi, uz nezaobilazan i uvek atraktivan trbušni ples.

One koji bi da okušaju sreću očekuju izazovi kockarnica. Poseban šarm ovom prekrasnom turističkom gradu daju i mnogobrojne zanatske radnje u kojima se, neretko na licu mesta izrađaju i prodaju najrazličitiji suveniri, s obeležjima iz vremena faraona ili orijenta. Za izbirljive, na raspolaganju je čitava paleta kožnih proizvoda od odeće i tašni, do kaiševa, kamilje, zimske ili kože krokodila.

Šarm el šeik - bogat podvodni svet
Šarm el šeik – bogat podvodni svet

Turistima stoje na raspolaganju i brojni izleti, počev od pustinje od Sinajskih planina u kojima su stari koptski i hrišćanski manastiri, do mesta hramova, spomenika i piramida, upisanih na bogatoj turistčkoj mapi severnog dela Egipta i poluostrva Sinaj, sa poznatim Port Saidom i Sueckim kanalom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − eleven =