Kom Ombo

Istorija medicine u Kom Ombu

Kom Ombo Egipat informacije Hurgada Sarm el Seik piramide KairoNa oko 45 kilometara od Asuana, na obali Nila, namernike dočekuje hram Kom Ombo, udaljen tri kolometra jugoistočno od istoimenog grada. Putnike pristigle brodom, od hrama Sobeka i Horusa (nastalih spajanjem dva hrama postavljenih uz bok jedan drugom), deli samo nekoliko minuta hoda. Ubraja se u red najočuvanijih drevnih spomenika u Egiptu. Podignut je oko 200. godine p.n.e. na ruševinama još starijih zdanja.

Početak gradnje vezuje se za faraona grčkog porekla Ptolomeja IV, dekoracija je nastavljena u rimskom periodu (ime imperatora Makrinusa poslednje se pojavljuje na zidovima hrama 217. godine), alli je najveći deo završen za vreme vladavine Ptolomeja XIII (88-51. godine p.n.e.). Prema nekim izvorima, Ptolomeji su u stvari, rekonstruisali hram koji su pre više od 1000 godina sagradili Amenofis I i Tutmes III.

KOM-OMBO - slika faraona
KOM-OMBO – slika faraona

Veličanstveni hram koji uliva strahopoštovanje, posvećen je dvojici bogova: Horusu – sa sokolovim likom i Sobeku – bogu vode Nila, predstavljenog sa krokodilskom glavom na ljudskom telu. Hram je poznat po svojim dvostrukim „blizanačkim“ ulazima, dvoranama i svetilištima, ogromnim stubovima u obliku papirusa, sa otvorenim i zatvorenim kapitelima.

Na zidovima bogato ukrašenim reljefima, nalaze se dragoceni izvori saznanja o domašajima medicine u drevnom Egiptu. Pred očima stručnjaka i znatiželljnih izranjaju slike izgleda ondašnjih hirurških instrumenata: testere za sečenje kostiju i zubarska klešta, zatim hirurške sprave za operaciju oka i pružanje pomoći prilikom porođaja, sa karakterističnim crtežom – prikazom žene tokom porođaja (u sedećem položaju).

Da bi bogovi uslišili njihove molitve i želje, ljudi su na zidovima hrama urezivali uši i oči, da ih bogovi čuju i vide. Darovi i žrtve prinošeni su bogu Sobeku, koji je bio „zaštitnik“ krokodila, ali i bog vode, čuvar zemlje od oluja i poplava. Posebno odabrani krokodili su ritualno ubijani, mumificirani i sahranjivani u kriptama hrama. Primerci mumija krokodila mogu se i danas videti u hramu kapele Hator.

Kom Ombo - žena na porođaju i medicinski instrumenti na zidinama hrama
Kom Ombo – žena na porođaju i medicinski instrumenti na zidinama hrama

Nadomak hrama nalazi se dobro očuvan „nilometar“, neka vrsta bunara, uz čiju je pomoć, po principu spojenih sudova, meren vodostaj Nila, time i izgledi žetve, od koje je zavisila i visina poreza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + eight =