Hurgada – grad hotela

Hurgada – grad hotela

Hurgada – grad hotela

Hurgada (El-Gardaka) je kažu grad hotela. U priobalju, dugom čitavih 20 km, smenjuju se atraktivni hoteli, sa dve do pet zvezdica, mnogi zvučnih imena iz svetski poznatih lanaca hotela. Visok kvalitet i naglašena ljubaznost osoblja se podrazumeva, kao i bogata ponuda raznovrsne hrane, domaće i evropske kuhinje, po principu “švedskog stola”. Gost se na svakom koraku oseća dobrodošlim.

Hurgada je mlado naselje. Prvi veći hoteli nikli su ovde tek šezdesetih godina, da bi danas njihov broj premašio tri stotine. Mnogi sa otvorenim bazenom. Svaki sa sopstvenom plažom i svim drugim pratećim sadržajima i objektima savremene arhitetkture, ukrašenih kitnjastim orijentalnim obeležjima.

Hurgada je pravi turistički centar. Do juče gotovo nepoznato mesto na turističkoj mapi Crvenog mora, na velika vrata se uselilo u mnoge turističke prospekte i planove najpoznatijih domaćih i svetskih agencija. Reka turista pristiže ovde kopnom, morem i vazduhom. U udarnim letnjim mesecima (sezona ovde traje cele godine), na novi aerodrom u Hurgadi koji, atraktivnim arhitektonskim rešenjem podseća na ogroman šator, svakih 15 minuta sleće avion s turistima iz celoga sveta.

U centru Hurgade, sa svim obeležjima kosmopolitskog grada, dočekuju vas ekskluzivne prodavnice i ukusno uredjene zanatske radnje, sa bogatom ponudom predmeta od zlata, kože, suvenira. Osim u nekoliko supermarketa i eskluzivnih restorana, u prodavnicama cene su “restegljive”, pa od upornosti kupaca i strpljivosti prodavca zavisi konačan iznos. Ipak, i cenkanje se obavlja sa mnogo više uvažavanja i dostojanstva u poređenju sa atmosferom na uličnim bazarima u nekim gradovima duž Nila.

Bogata je i ponuda proizvoda od zlata i srebra, uz originalnu mogućnost: na predmetima oblika kartuša mogu vam upisati ime željene osobe, naravno, hijeroglifima.

Na raspolaganju su i mnogobrojni izleti, neki izuzetno atraktivni: poseta drevnim hramovima u Karnaku i Luksor i najvećoj nekropoli – Dolini kraljeva, Sinajskim manastirima ili pustinji.

Hurgada je poznata i po odličnom noćnom provodu; klubovi organizuju žurke sedam dana nedeljno. Najpoznatija mesta za provod do zore su Ministry of Sound Egypt i Hed Kandi Beach Bar. Međutim to nije sve, novi “Marina bulevar” ima preko 80 prodavnica, 15 restorana i 7 barova; i da ne zaboravimo čuvenu “Bungee raketu” koja ponosno stoji na ulazu u bulevar.

Sa više od 20 km hotela duž plaže, Hurgada može da zadovolji ukuse svakog turiste: ovde možete da ronite ali i da surfujete po pustinjama. Hurgada ima toplu i suvu pustinjsku klimu uz stalni blagi povetarac.
Leta su izrazito topla, dok se zimi temperatura spusti na prijatnih 20 – 25 stepeni.
Kada posećujete Hurgadu imate prilku da vidite i neka obližnja ostrva:

Shadwan Island(odlično za gnjurenje, ronjenje i pecanje, ali ne i za plivanje);

Shaab el-Erg (za ronjenje, pecanje i gnjurenje);

Umm Gammar (za ronjenje i gnjurenje);

Shasb Saghir Umm Gammae (ronjenje),

Careless Reef (za ronjenje),

Abu Ramada (za ronjenje),

Shaab Abu Ramada( pecanje),

Dishet el-Dhaba (odlične plaže za plivanje),

Shaab Abu Hashish (plaže, ronjenje, gnjurenje, plivanje i pecanje);

Sharm el-Arab(ronjenje, plivanje i pecanje) i

Abu Minqar(plaže i plivanje).

Za one koji vole mir uzmite peraja i masku, i potražite Sharm El Naga, divnu uvalu koja se nalazi 20 km južno od Hurgade. Za ekskluzivno sunčanje i kupanje posetite plažu Soma bej.

Hurgada – grad hotela
Hurgada – grad hotela

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × five =