Egipat Aleksandrija Abu al-Abbas al-Mursi dzamija

Egipat Aleksandrija Abu al-Abbas al-Mursi džamija

Abu al-Abbas al-Mursi džamija je najznačajnija i najlepša džamija u Aleksandriji. Sazidana je 1775. iznad grobnice Abu El Abbas El Mursija (1219.-1286.), nalazi se nedaleko od obale Sredozemnog mora, na trgu koji nadgleda celu luku.

Abu al-Abbas al-Mursi (puno ime je još duže) rođen je u bogatoj porodici, u Andaluziji, na jugu Španiije 1219. godine. Kada su hrišćani preuzimali kontrolu nad Španijom, njegova porodica se preselila za Tunis 1242. godine. Kasnije je otišao za Aleksandriju, koja je u to vreme bila popularna destinacija za naučnike.

Živeo je i radio kao profesor u Aleksandriji 43 godine, sve do smti 1286. godine. Sahranjen je u kućici, u istočnom delu Aleksandrijske luke.

Godine 1307. El Sheikh Zein El Din Ibn El Qattan, jedan od najbogatijih trgovaca u Aleksandriji posetio je grobnicu. Osnovao je mauzolej i sagradio malu džamiju. Ta grobnica i džamija postali su mesto hodočašća za sve muslimane koji su kretali iz Maroka i Egipta put Meke.

Džamija je obnavljana tokom vekova od vladara, koji su sebi doziđivali grobnice u neposrednoj blizini.
Današnje zdanje datira iz 1775. godine, kada je alžirski Šeik Abu el Hassan El Maghreby sagradio veliku džamiju, koja je 1863. godine renovirana.

Godine 1943. džamija je ponovo renovirana od strane Kralja Faruq I (1937.-1952.), koji je sazidao Midan el Masaged – trg na kome se nalazi džamija.

Abu al-Abbas al-Mursi džamija danas se uzdiže do 23 metara visine, dok minare na južnoj strani dostiže čak 73 metara. Njena krem boja i visina čine je uočljivom daleko sa mora.

U džamiju se ulazi sa severne ili južne strane, osnova džamije je osmougao, a lepotu unutrašnjosti možete videti na našim slikama.

 

Naša ekipa je obišla ovu prelepu džamiju 2015. godine i obećavamo da ćemo uvek kad nas put nanese u Aleksandriju obići ovo izuzetno mesto koje odiše istorijom, religijom i veličanstvenom dostojanstvenošću.

Egipat Aleksandrija Abu al-Abbas al-Mursi džamija – mapa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 15 =