Desert breath

Desert breath (Dah pustinje)

Kada vidite slike ovog neobičnog predela u Egiptu, razmišljate da li je ovo delo ljudskih ruku ili neki drevni spomenik, mesto spuštanja svemirskih brodova ili nešto potpuno nepojmljivo našem umu?

Veoma često umetnici se trude da naprave besmrtno delo, koje će živeti večno, trajati i posle njih. Danae Stratou, jedan od autora projekta, kaže da svako delo ima rok trajanja.

Godine 1997. ona se pridružila Alexandri Stratou i arhitekti Steli Constantinides, da pokušaju da stvore umetničku spiralu od koje zastaje dah, što je veoma teško, pogotovo što se u neposredno u blizini nalazi se grad El Gouna, koji svim posetiocima oduzima dah.

Umetničko delo su nazvali „Desert breath“ – „Dah pustinje“, aludirajući na oduzimanje daha posetiocima. Ime koje u potpunosti odgovara ovom remek delu.

„Dah pustinje“ je vidljiv sa neba (nama sa Google earth-a), a česti posetioci kažu da su primetni znakovi oštećenja zuba vremena. Centralni deo sa vodom je ispucao, kao i okolne rupe i uzvišenja, a autori projekta kažu da im je svakim danom i svakim oštećenjem – „Dah pustinje“ sve draži. Jednostavno, delo koje pokazuje prolaznost vremena.

Za mnoge korisnike programa Google earth, ovo mesto ne izgleda da je stvoreno ljudskom rukom. Neznanje originalnog nastanka proizvelo je debatu na forumima o nastanku, u kojoj je dominirala teza vanzemaljaca.

D.A.ST. tim koji je izgradio ovo umetničko delo, proveo je u tom poslu devet meseci, potpuno odsečen od spoljašnje civilizacije. Činilo im se da nikada neće završiti posao, pogotovo jer su te godine poplave pogodile grad El Gouna.
Po završetku, država je sagradila zaobilazni put koji je smanjio saobraćaj, kako bi doprineli očuvanju ovog monumentalnog dela.

Autori kažu da se najviše plaše da će ljudi uništiti delo, a ne priroda.

Nama ostaje da sve koji se upute put El Goune posavetujemo da obiđu „Dah pustinje“ i da nam pošalju slike i utiske.

icon-car.png
Desert breath

loading map - please wait...

Desert breath 27.380399, 33.632146 Desert breath

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × three =