Sarm el Seik

Čari mora i pustinje

Šarm el Šeik
Šarm el Šeik

Odmor na Crvenom moru nudi još jednu nezaboravnu pogodnost: bliski susret s podvodnim svetom. U Šarm el Šeiku nadomak samih plaža, u Hurgadi nakon šezdesetak minuta ugodne vožnje brodom. Dovoljno je da to samo poželite. Uz broj sobe i ime hotela, bez mnogo formalnosti, podići ćete masku i peraja za ronjenje “po površini”.

Šarm el Šeik - podvodni svet
Šarm el Šeik – podvodni svet

Ako imate ambicije da zaronite u dubinu, na raspolaganju su vam hotelski bazeni i kratkotrajna obuka u ronjenju. I u jednom i u drugom slučaju, spremni ste za susret s koralnim grebenima do desetak metara dubine ili u plićaku (na njih se može i stati). Slika nezaboravna. Ispod površine raznoliki reljef korala i sprudova svih oblika i neponovljiv spektar boja. Između, mnoštvo najrazličitijih riba, koje pojedinačno i u jatima, klize i gotovo dodiruju ljudska tela, kao da su svikle na njihovo prisustvo.

Upućeni kažu da u vodama Crvenog mora, koje je slanije i gušće od drugih, ima stotine endemskih vrsta korala i riba, koje se ne mogu sresti više nigde u svetu. Ovde možete da birate mesto I dubinu na kojoj ćete doživeti “bliski susret” sa životinjskim svetom providnog mora, uz moguće kraće izlete brodom (ako imate sreće i uz prateću igru delfina) i boravak na usamljenim plažama izvan prostora koju oukviruju prostrani hotelski kompleksi. Onima koji požele da zarone još dublje, recimo do 20 m, i da iz te prespektive posmatraju korale i šarolik riblji i drugi podvodni svet, na raspolaganju su podmornice s providnim zidovima.

Šarm el Šeik - sa nomadima u srcu pustinje
Šarm el Šeik – sa nomadima u srcu pustinje

Doživljaj koji je, naprosto, teško opisati. Ako, pak poželite, umesto dogodovština na moru i oko njega, možete se otisnuti na izlet posve druge vrste i na druge prostore – u pustinju. Na tridesetak kilometara zapadno od Hurgade su podnožja planinskih grebenova, od kojih najviši doseže 2187 m (izuzimajući one u Sinaju, najvišlji planinski vrh u Egiptu). Tamo vas očekuje nesvakidašnji susret s Nomadima (ljudima iz pustinje), koji čitav život provode sa pustinjom i u njoj, spremnih da turistima pokažu deo svog izvornog folklora i osobenog načina života.

Ostaje naravno, da se mnogobrojni utisci i doživljaji dopune još jednim – jahanjem kamile. Nije udobno, ali je snimak na leđima “pustinjske ladje” ekskluziva za porodični album svakoga turiste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − eight =