Asuan - otvorena pozornica života

Asuan – otvorena pozornica života

Asuan - pogled na reku
Asuan – pogled na reku

Put od Aleksandrije, na krajnjem severu do Asuana, poslednjeg grada na jugu zemlje, najčešće se prelazi u dve etape: autobusom do Kaira (oko 220 kilometara), uz obilazak dela turističkih atrakcija glavnog grada, a potom – od Kaira do Asuana – vozom. Razdaljina oko 900 kilometara – putovanje dugo punih 12 sati. Čini se previše? Boajazan nestaje čim se nađete u vozu. Utisci izvanredni. Visok komfor u vagonima, kupeu. Sedišta poput ležaja. Vagon restoran, posluženje u prolazu, sve podređeno turistima.

Voz satima juri duž Nila, i samo povremena svetla i retka zaustavljanja, najavljuju smenu sela i gradova do svitanja. A kada izmakne noć, duž pruge izranjaju nezaobravne slike. Raskošno bujno rastinje, bašte, oranice. Povrće, žitarice, južno voće. Plantaže urmi, palmi, manga, banana… I sve iznova. Seljaci, sledbenici nekadašnjih felaha, na njivama, sa zapregama i stokom, po koji automobil, pretovareni kamion, šareni autobus. Uporedo, koji, agarci, kamile… Čamdžije na obali, praćene žagorom razdragane dece.

Kao na filmskoj traci promiču slike drugačijeg Egipta i Egipćana od one u bučnoj metropoli. Prizori ljudi koji žive sa dolinom Nila i oko nje. U nedovršenim četvrtastim kućama, bez krovova, koji služe i kao ostave, ili udžericama prekrivenih trskom. One novijeg datuma gradnje, u jarkim duginim bojama. Ovde se ne gleda u nebo. Kiše, ako ih bude, stižu jednom godišnje. Čekaju se žetve. Ako bude sreće, zavisno od kulture, i do tri godišnje.

Ne iščekuju se ni poplave na Nilu. One su, ne tako davnopočinjući po pravilu u julu, odnosile domove od blata, ali i donosile vodu i mulj, koje su čuvali improvizovanim branama, očekujući bogat rod. Do sledeće poplave. Skromna kuća nikla bi brzo. Danas je Nil ukroćen ogromnim branama, dotok se reguliše, a „ulogu“ poplava preuzeli su irigacioni sistemi, i ma koliko bili savremeni, na istom su principu kao i nekadašnji.

Asuan - hotel "Old Katarakt" u kome je boravila Agata Kristi i napisala čuveni roman "Smrt na Nilu"
Asuan – hotel „Old Katarakt“ u kome je boravila Agata Kristi i napisala čuveni roman „Smrt na Nilu“

Putovanje teče, slike se smenjuju i ponavljaju, kao na kakvoj otvorenoj pozornici. Ako neku zemlju žeite da upoznate, onaj njen životni deo, bez kataloga i vodiča, najbolje ćete to učiniti iz voza.

I gle čuda. Nakon punih 12 sati, voz se zaustavlja u Asuanu. Poslednju stanicu na našem putu egipatskom železnicom. U minut. Kraj jedne i početak drugačije slike od one sa severa ove zemlje. Jednako uzbudljive.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 5 =