Abu Simbel

Abu Simbel

abu_simbel
Abu Simbel

Veliki hram je visok 33 a širok 38 metara. Dužina (dubina) unutrašnjeg prostora u steni iznosi 56 metara. Sastoji se od fasade, velike i male hipostilene sale, bočnih prostorija, vestibula i sveštilišta.

Fasadom dominiraju četiri kolosalne statue Ramzesa II, sa duplom krunom ujedinjenog Egipta, svaka visoka 20 metara (jedna od njih je delom oštećena, verovatno od zemljotresa). Kraj njihovih nogu su male statue članova porodice faraona. Postolja prestola su ukrašena reljefima afričkih zarobljenika. Na vrhu fasade su figure 22 majmuna (babuna). Ulazna vrata su bogati ukrašena reljefima bogova Ra-Horta i Mat i velkog vladara.

Velika hipostilna dvorana, poznata i kao narodna (javna) duga je 18 a široka 16,5 metara. Tavanica je oslikana i oslanja se na osam četvrtastih stubova sa kipovima Ramzesa II duž glavnog prolaza. Ostale strane stubova bogato su ukrašene slikama faraona i njegove žene koji odaju poštu Pahu i njegovim obogotvorenim likovima. Zidovi su ukrašeni scenama bitki Ramzesa II (u kočijama predvodi svoju vojsku i šest sinova), a posebo slikovito je opisana bitka kod Kadeša, vođena između egipatskeni hitske vojske. Rat vođen između 1286-1269. godine pre nove ere, okončan je prvim potpisanim mirovnim sporazumom između dve zemlje zabeleženim u istoriji (U Abu Simbelu se može videti kopija tog sporazuma).

Hram Ramzesa II
Hram Ramzesa II

U četiri bočne sobe, takođe ukrašene, odlagani su i čuvani pokloni, a u dva skladišta dominiraju scene ponude hrane i darova bogova.

U dve bočne sobe su scene sa Ramzesom II koji prinosi hranu svom obogotvorenom liku. Smenjuju se scene predstavljanja Ramzesa sa božanskim likom i supruge Nefertari pred drugim bogovima i svetim brodom – barkom.

Nadomak je mali hram Abu Simbel, koji je faraon podigao u čast i znak poštovanja svoje lepe supruge Nefertari, posvećen Hator, boginji ljubavi, muzike i lepote. Hram je po mnogo čemu sličan svom uzoru. Dimenzije: 17×17 metara. Na fasadi 28 metara širokoj i 12 visokoj, dominira šest kolosalnih statua urezanih u kamenu (po tri sa svake strane glavnog ulaza), visoke 10 metara. Četiri figure predstavljaju Ramzesa II a dve Nefertari, a kod njihovih nogu je 12 statua sinova i kćeri.

U velikoj dvorani koja se oslanja na šest četvrtastih stubova (pilara) su ukrasi Nefertari I Ramzesa II sa bogovima, posebno sa boginjom Hator (na jednoj slici joj kraljica nudi cveće, na drugoj je scena njenog krunisanja). Ređaju se scene kraljevskog para koji udaraju afričke zarobljenike.

Iz predvorja se ulazi u pasaž sa dve nedekorisane sobe, ali je vestibul ukrašen prekrasnim scenama iz života faraona I njegove žene. Slični prizori mogu se sresti na okolnim zidovima, u kojima dominiraju scene susreta faraona I njegove žene sa bogovima, kojima daruju lotosov cvet, cveće ili vino.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 10 =