ABIDOS

Svetilište Abidos

Svetilište Abidos je jedan od najstarijih gradova u egipatskoj istoriji i sedište glavnog svetilištva Ozirisa. Najmanje jednom u životu svaki Egipćanin je išao na hodočašće u Abidos. Smatran je svetim gradom i svi su težili da u njemu imaju posmrtnu kapelu – grobnicu ili bar, komemorativnu stelu (ploča ili stub od kamena, neka vrsta nadgrobnog spomenika sa reljefom, natpisom i slikom na frontalnoj strani).

Ruševine hrama Ramzesa II (južnije) govore o onome kakva je bila ideja vodilja graditelja hrama: dva pilona i dva dvorišta (dugo jasno vidljivo), smešteni ispred dve hipostilne dvorane, od kojih je svaka imala po osam pilara I tri svetilišne ćelije. U sobama su scene bitaka i religijskih ceremonija. Bio je čuven i u grčka vremena i Strabo ga je pohvalio kao “čudesno veličanstvenu građevinu”.

Na jugu je bolje očuvan i sa sjajnom galerijom slika hram Setija I, izgrađen u spomen hodočašća faraona u Abidos. Njegov sin Ramzes II je završio ukrašavanje koje je nastavljeno sve do vremena Ramzesa IV. Stepenasta gradnja je uslovljena konfiguracijom zemljišta. Fasada se sastoji od četvrtastih stubova. Slede dve prostrane hipostalne dvorane sa dva reda u prvom i tri niza od 12 stubova u drugom.

Abidos - ulaz u hram
Abidos – ulaz u hram

Pozadi je sedam kapela- svetilišta, a iz najmanje sobe se stiže do sledeće četiri kapele. Sa leve strane je druga građevina sa kolonadnim dvoranama i dubokim kapelama (neke je ukrasio Ramzes II a druge su nedovršene). Iza hrama Ozirisa je monumentalni spomenik u obliku grobnice Setija I. To je ustvari velika dvorana (30,5x20m) sa osam granitnih pilara i malim kapelama svuda okolo, koja “simulira” ostrvo okruženo jezerom, sa izdubljenjima sa sarkofage i prikrivenim kupolama.

Svetilište Abidos

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen + 8 =